Съдът в канадската столица Отава осъди на 12 години лишаване от свобода бивш рентгенолог, който беше признат за виновен по обвинение за съучастие в терористична дейност, предадоха информационните агенции.

Осъденият Мисбахудин Ахмед и още двама души бяха арестувани през 2010 г. През месец юли съдът призна 30-годишния Ахмед за виновен за съучастие, 
но  същевременно беше снето основното обвинение - че е изготвял взривни устройства.

По данни на следствието, рентгенологът и другите двама обвиняеми са планирали нападение срещу военна база, която при тържествени поводи често е  посещавана от министъра на отбраната и други високопоставени военни.

При обиск у заподозрените са намерени голямо количество материали, използвани при направата на бомби, както и литература с указания за подобна дейност.

Предполагаемият лидер на терористичната клетка -  Хива Ализаде, през септември беше осъден на 24 години затвор. Другият обвиняем - доктор Хурам Шер беше оправдан. Шер е от пакистански произход.

Присъдата срещу Ахмед беше произнесена на 23 октомври - ден след нападението срещу канадския парламент, при което беше убит войник от почетния караул.