АБВ няма да подкрепи предложението за промени в Конституцията, обяви във Варна лидерът на партията Георги Първанов, цитиран от БТА.

По думите му, целта за прилагане на бързо и ефективно правораздаване в страната може да бъде постигната и чрез корекции на текстове в Закона за съдебната власт. Според него партията вече е разработила свои предложения, които ще представи в парламента.

АБВ иска редактиране на поне единия от въпросите, които ще бъдат поставени на бъдещия референдум, каза още Първанов. Той уточни, че искането е насочено най-вече към въпроса за мажоритарния избор на депутати.

Неговата прогноза беше, че при така формулирани въпроси всенародното допитване е рисково, може да се провали и да се компрометира още повече идеята за пряка демокрация.

Първанов допълни, че при произвеждането на референдума, ако отговорите не съвпаднат с очакванията на президента, е редно той да си подаде оставката, тъй като допитването на практика е своеобразен вот на доверие към него.

За предстоящите местни избори лидерът на АБВ посочи, че до края на месеца ще станат известни всички номинации за кметове, които ще подкрепи партията. Изпълнителният съвет на формацията вече е одобрил 49 кандидатури, част от които не са партийни, а 
подкрепени в коалиционен формат. АБВ ще застава не зад по-избираемите, а зад по-добрите кандидати за кметове, посочи Първанов.

Според него шансът партията да подкрепя номинации на ГЕРБ е почти нулев.

За левицата Първанов каза, че вече 10-ина години тя върви надолу, но на "Позитано" никой не поема отговорност, нито се предприемат някакви стъпки за решаване на проблемите.

По думите му, в БСП вървят към тотална самоизолация, а би трябвало да сменят линията. Първанов посочи, че в левицата не бива да забравят, че заради идейна близост се играе заедно на първия тур на кметските избори, но при втория значение имат съвсем други фактори.