В Украйна отново бе пролята кръв, страната предчувства гражданска война. Това е много печално", пише руският премиер Дмитрий Медведев в профила си във „Фейсбук", цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му „причината за украинската трагедия е в това, че законната власт дори не се опитва да запази правния ред в провинцията, когато там започнаха да окупират административните учреждения". Той отново припомни, че новата власт е дошла в резултат на въоръжен бунт.

„Действието породи противодействие. Държавното престъпление ( превратът в Киев) доведе до народни протести в регионите. Верижна реакция от събития. Политически и икономически", подчерта той.

Според него вакуумът е запълнен с хаос.

Украинският народ трябва по легален път "да участва във формирането на модерна украинска държава въз основа на равенство между народите и техните езици. Сам. Без самозванци, националисти и бандити. Без танкове и БТР-и. И без тайни посещения на директора на ЦРУ", заявява Дмитрий Медведев.

Белият дом потвърди, че директорът на ЦРУ Джон Бренън е посетил Киев през уикенда.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва вярва, че използването на сила в югоизточната част на Украйна е неприемливо и осъжда провеждането на антитерористична операция срещу протестиращите в страната, съобщава РИА „Новости".

„Сигурни сме, че използването на сила, за да се облекчи ситуацията в югоизточна Украйна е неприемливо", каза той след среща с китайския си колега.

Лавров е на посещение в Китай, за да подготви визитата на президента Путин през май.

Руският министър поясни, че предложението на Киев да се поканят умиротворителни сили на ООН за разрешаване на кризата в Украйна има за цел да оправдае „агресивните намерения".

Иначе топ дипломатът на Москва каза, че предложената от премиера на Украйна инициатива за диалог с югоизточните региони в страната е стъпка в правилната посока.