Министърът на туризма Николина Ангелкова се надява заместникът й Бранимир Ботев да се оттегли от поста. Това обяви самата тя в Пловдив на въпрос как ще работи с него. Ангелкова е в града под тепетата за откриването на ежегодната Международна среща на туроператорите, съобщава БГНЕС.

Заместник-министърът е кандидатура на Патриотичния фронт, каза министърката. Тя свързва името на Ботев с неудачи в бранша като липса на статистика, ясна рекламна политика и изоставане по европейски проекти.

Припомняме, Бранимир Ботев бе определен през юли 2013 г. за заместник-министър на икономиката и енергетиката с ресор „Туризъм" след консултации с бранша. На 20 ноември тази година Бойко Борисов го назначи за заместник-министър на туризма. Назначаването му обаче предизвика протестна декларация на редица туроператорски организации.

Почти всички организации в бранша са подкрепили декларация до съпредседателите на Патриотичния фронт с покана да оттеглят своята кандидатура в лицето на Бранимир Ботев за зам.-министър на туризма. От бранша съзират лобистки интереси и свързват Ботев с проекта „Супер Рила".

Заместниците на Николина Ангелкова ще бъдат двама. Тя бе министър на транспорта в служебния кабинет на Близнашки и остана в новия кабинет „Борисов" като министър на туризма.

Представители на 90 туроператорски фирми от 16 държави по целия свят пристигнат в Пловдив за международната среща на туроператорите. Във форума участват и над 120 представители на бизнеса от града и региона.

По време на посещението на ресорния министър в Пловдив стана ясно още, че Министерство на туризма ще бъде в София. В града под тепетата ще остане само дирекция или отдел, допълва Дарик.

По думите на Ангелкова, туристическото министерство ще разполага със 120 щатни бройки и ще се намира в сградата на вече закритото Министерство на инвестиционното проектиране на ул. „Съборна" в столицата.

Сектор „Туризъм", който беше част от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, се премести в Пловдив през септември 2012-та година при управлението на първия кабинет с премиер Бойко Борисов.

Оттогава в Пловдив работят 17 души в дирекциите „Туристическа политика" и „Маркетинг, реклама и информация в туризма".