Правителството одобри меморандум за разбирателство със Световната банка в подкрепа на железопътния сектор, с който се предвижда,  както финансовият министър Симеон Дянков обеща, „пари срещу реформи."

На базата на меморандума ще получим заем от Световната банка за извършване на конкретни реформи в БДЖ.

Транспортният министър Александър Цветков уточни, че за БДЖ се очакват до 460 милиона лева, за на Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ)- 140 милиона лева. Окончателните суми подлежат на уточняване.

Чрез меморандума правителството се ангажира да осъществи реформи в железниците и да осигури стабилност на сектора, подчерта министър Цветков.

Той поясни, че с инвестиционния заем за НКЖИ ще се модернизира жп -инфраструктурата, което ще доведе до повишаване на скоростта, подобряване на сигнализацията и ще повиши сигурността.

Набелязаните реформи предвиждат редуциране на персонала в сектора, но драстични съкращения няма да има, тъй като ще се предприеме само оптимизация, каза транспортният министър и поясни, че предстои приоритетно пенсиониране, вместяване на длъжности, аутсорсване на дейности, като например почистването на вагоните, а също и създаване на компания за охрана, която да е отделно юридическо лице.

Предвижда се изграждането на автоматизирани прелези, което също ще освободи ресурси. Ще бъдат закупени системи за автоматизация и механизация за гарантиране на по-високи скорости, подчерта Цветков и отбеляза, че НКЖИ в момента не разполага с такава техника.

Със заема за реформи ще гарантираме до 2013 г. българските железници да излязат на положителен финансов резултат, заяви Цветков и добави, че това много отдавна не се е случвало.

По думите му в последните 8 г. загубите на БДЖ са 218.8 милиона лева, допусната е изключително голяма задлъжнялост към банки - 572 милиона лева, неразплатените задължения към доставчици 171 милиона лева.

Той каза още, че годният локомотивен и вагонен парк е ипотекиран като обезпечение за сключените заеми, заедно с почивните станции на БДЖ. „Всичко това води до реална неплатежоспособност на българските железници", изтъкна транспортният министър.

Според него споразумението със световната банка е надеждата българските железници да се превърнат в европейски транспорт.

Страната е уведомила Еврокомисията за намерението да окаже държавна помощ за инвестиции в  жп-сектора и очакванията са да получим одобрение, каза зам.-финансовия министър Боряна Пенчева.

По-рано железничарите заявиха, че започват протести, ако не бъде променен текстът по меморандума за заема от Световната банка.