Прокуратурата е започнала цялостна финансова проверка на работата на социалната агенция към Министерството на отбраната.

Това съобщи военният министър Николай Младенов, цитиран от kafene.net

"80% от бюджета
на министерството е бил изразходван до средата на годината, а щатът е изключително раздут. Много от парите са отишли за дейности, нехарактерни за армията", каза той.

"Малка групичка от хора, близки до стария министър, чрез социалната агенция са си създали комфорт и са живели удобно", добавя Младенов.

Така на практика 50-милионният бюджет не е стигал реално до служителите в армията, обясни министърът, но отказа да назове конкретни имена.

Той съобщи, че на този етап не се предвиждало премахване на придобивките за военните, но няма изгледи за повишаване на заплатите през следващата година.

Представителите на ГЕРБ установиха след идването си на власт, че предишното правителство на тристранната коалиция БСП, НДСВ, ДПС е похарчило по-голямата част от средствата в бюджета за годината още преди изборите през юли.

Все още не е ясно, каква част от парите са били изразходвани в нарушение на закона. До този момент прокуратурата извършва проверки, но няма отправени обвинения за престъпления срещу бивши министри или висши чиновници.