Парламентарната група на ГЕРБ предложи в началото на днешния пленарен ден като точка в дневния ред да влезе изборът на Бисер Петков за управител на НОИ с мандат до 20 май 2013 година.

След кратки дебати Петков бе утвърден, като от 116 гласували депутати, 91 бяха "за", 3 "против", 22 гласуваха "въздържал се"
Самият той обаче закъсня за избора си, тъй като попаднал в задръстване.

Припомняме, Петков е предложението на финансовия министър Дянков, което се е наложило в управляващата партия, след като герберите в парламента се опитаха да лансират преди няколко месеца колежката си Светлана Ангелова за шеф на НОИ, но номинацията не мина.

Емилия Масларова от БСП изрази надежда да не бъде сменен Бисер Петков от шефското място така, както си отиде предшественичката му Христина Митрева, след като, по думите й, тя не изпълнила политически поръчки. Не поставяйте на гилотината НОИ, призова екссоциалният министър в кабинета "Станишев".

НОИ не е на ГЕРБ, НОИ е на цялата държава, изтъкна от своя страна Димитър Главчев и призова депутатите да гласуват доверие на Бисер Петков.

Драгомир Стойнев посочи, че Коалиция за България ще се въздържи при гласуването. Той се възмути, че номинираният не е в пленарна зала и именно тогава парламентарният шеф Цецка Цачева обясни, че Бисер Петков й се е обадил, за да информира, че ще закъснее, защото бил в задръстване.

Преди 2 месеца Бисер Петков е предложен от финансовия министър Симеон Дянков, припомни още Стойнев. Явно финансовият министър е най-големият кадровик в страната, предположи червеният депутат.
Социалистите обаче не пропуснаха да изтъкнат, че Петков е техен кадър и му пожелаха успех в работата му в НОИ.

Професионалист и експерт с изключителни качества, с тези думи номинираният от Симеон Дянков Бисер Петков бе описан от Хасан Адемов от ДПС. Въпреки това, за партията на Доган неговата кандидатура не е приемлива, защото Петков е специалист по капитални пенсионни схеми и от ДПС искат ясен отговор за посоката, по която ще върви пенсионната система у нас.

С неговия избор ще се случат онези реформи, които са необходими, категорична бе шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Не бива да политизираме този избор, настоя тя.

Не бих допуснал в бъдеще порочни практики, обеща пред депутатите Бисер Петков. Той поясни, че не вярва в досегашната работа на НОИ да има злоупотреба със средства.

За мен е голяма чест и отговорност да бъда избран за управител на НОИ, заяви по-късно на брифинг в кулоарите Бисер Петков след гласуването.

Той увери, че ще работи максимално с целия екип на НОИ институцията да изпълнява все по-добре отговорните функции, които законът й е възложил и ще разчита на подкрепата на всички институции, които са ангажирани със социалното осигуряване в България.

Имам амбицията до края на този мандат да работя за модернизиране на институцията, за това тя да става все по-прозрачна, по-отворена за хората, които обслужва, каза още новият шеф на НОИ. Ще направя всичко по силите ми да постигна тези цели, обеща Петков.

Той не е притеснен, че не е приет за шеф на НОИ с голямо мнозинство, но цени гласовете на подкрепилите го народни представители. Фигурата на управител на НОИ трябва да е консенсусна, подчерта Бисер Петков.

Възприемам себе си като експерт, като професионалист и ще работя в тази посока, коментира още той.

Смях в залата предизвиката 2 грешки на председателят на НС Цецка Цачева. След гласуването тя обяви, че е избран Бисер Петков за управител на НЗОК. След като депутатите й подсказаха грешката, тя обяви, че е избран за управител на Националния здравно-осигурителен институт.