Президентът на САЩ Барак Обама заяви готовността на правителството на САЩ да си сътрудничи с властите на Саудитска Арабия за стабилността на пазара на петрол, съобщава AP.

Във вторник, Барак Обама се срещна с новия крал на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ас Сауд. Според пресслужбата на Белия дом, на срещата не се обсъждали текущите цени на петрола. Междувременно, кралят увери президента на САЩ, че Саудитска Арабия няма да промени позицията си на световния енергиен пазар.

По-рано във вторник новият крал на Саудитска Арабия заяви, че страната му ще запази същите обеми на производство. След това изявление, световните цени на петрола се понижиха. В Лондон сортът Брент (ICE Brent) се търгуваше на ниво от около 48.16 долара (минус 1,3% в сравнение с предходната сесия). Американският лек суров петрол се понижи с 1,58% до 44,88 долара за барел.

Американският президент и кралят са обсъдили и обстановката в Йемен, иранската ядрена програма и двустранното сътрудничество в сферата на „правата на човека в широкия смисъл на израза".

Обама посети с многобройна бизнес делегация Саудитска Арабия, за да почете паметта на крал Абдула, който почина на 23 януари.