Руската прокуратура е започнала проверка за законността на решението на Държавния съвет на СССР през 1991 г. за признаването на независимостта на Литва, Латвия и Естония, съобщава РИА „Новости".

Депутатите от управляващата партия "Единна Русия" Евгений Фьодоров и Антон Романов са подали запитване до главния прокурор Юрий Чайка. Според тях с това решение е бил нарушен суверенитетът на бившия Съветски съюз и е бил пуснат в действие механизмът за разпадането на държавата.

Тезата на депутатите е, че Държавният съвет на СССР е бил временен орган, който бе създаден на 5 септември 1991 г. В него влизали тогавашният съветски президент Михаил Горбачов и висшите ръководители на 10 съюзни републики. Неговото създаване обаче било незаконно, тъй като това не е било предвидено в конституцията на тогавашния СССР.

Преди дни руската генерална прокуратура заяви, че решението за предаване на полуостров Крим от състава на Руската съветска федеративна социалистическа република (РСФСР) в състава на Украинската ССР през 1954 г. противоречи на съветското законодателство и на конституцията на СССР.

В писмото на прокуратурата се отбелязва, че президиумът на Върховния съвет на РСФСР и на СССР не е имал пълномощията да взема решения, свързани с териториалните устройства на републиките.

Предаването на Крим на Украйна става по инициатива на Никита Хрушчов, когато той бе начело на КПСС и на съветската държава. Съветският партиен и държавен ръководител е от украински произход.