На територията на страната има 268 язовира с неизяснена собственост. „Това са 268 бомби, които цъкат", предупреди от парламентарната трибуна народният представител от „БСП Лява България" Корнелия Нинова, след като се позова до данни от екологичното и от регионалното министерство.

Според тези данни у нас има 212 държавни и 26 частни язовира. След проверка на над 600 язовира е доказано, че за 77 от тях бъдещата експлоатация е напълно недопустима, което според Нинова означава, че има още 77 цъкащи бомби.
Идва зима, топене на снегове, пролетни наводнения", сигнализира още депутатът от левицата.

Социалистката се обърна с въпрос към премиера Бойко Борисов по време на редовния петъчен парламентарен контрол, с който засегна именно темата за наводненията у нас. „През 2014-та година половин България беше под вода. Това беше една много тежка година - семейства дадоха жертви, имаше унищожена реколта и инфраструктура. Сега, на прага на зимата, още хора не могат да приберат семействата си в домове", припомни „черната" хроника Нинова и отсече, че невинни в тази работа няма.

„Въпросът е какво ще предприеме правителството по отношение на тези наводнения", поиска да разбере Корнелия Нинова.

Питането й накара министър-председателят да забрави за предварително написания си отговор, да се съгласи с тезата, че всички са отговорни по този въпрос и да обещае да се проведе незабавна среща между Нинова, него самия, министъра на околната среда и водите, министъра на регионалното развитие и благоустройството.

След представените шокиращи цифри от БСП депутатката обаче, Бойко Борисов отсече от парламентарната трибуна, че още в понеделник Министерският съвет ще се събере извънредно и ще разгледа именно този въпрос.
„Ще дам срокове на министрите", зарече се още премиерът.