Протоколите „Х" и всички решения в ЦИК трябва да бъдат публично достояние, защото се получава като в една игра на думи, като Досиетата „Х", където истината е някъде там.

Това заявиха от Института за развитие на публичната среда по време на пресконференция в БТА, насочена срещу липсата на прозрачност при вземане на решенията в ЦИК.

Изпратихме жалба до съда с цел ЦИК да бъде задължен да предостави публичен достъп до деловодството на комисията", изтъкна Светослав Георгиев, изпълнителен директор на Института.

Той заяви, че вътрешната информация, която ЦИК не предоставя на медиите и обществото трябва да бъде публикувана на страницата на комисията. По думите му Институтът иска ЦИК да предоставя информация как се гласува в комисията, как се сформират политическите сили при вземането на решение, как се сформира мнозинството.

Според Конституцията ЦИК трябва да осигури достъп до протоколите, подчерта Георгиев, допълвайки, че публичното достояние е задължително, за да се търси някаква отговорност.

От Института обясниха, че ще изпращат молбата си до всички съдебни инстанции, докато бъде удовлетворена като се има предвид, че ЦИК ще прилага избирателния кодекс в следващите 5 години. От Института се надяват поне от следващите избори да се промени ситуацията, тъй като смятат, че решението за молбата им ще бъде оповестено след изборите.

ЦИК няма основание да засекретява документи, защото няма достъп до квалифицирана информация", подчерта Мирела Веселинова от списание „Правен свят".

По думите й комисията е длъжна да предоставя информация според закона.

Няма никакви причини, за да не се случва това. Не се предоставя никаква подготовка, никаква техническа информация от комисията", каза Веселинова, която допълни, че на обществото не му е ясно как са взети решенията и че този държавен орган трябва да бъде прозрачен.

Институтът представи ясен пример за изборите в Албания, където заседанията са открити, което несъмнено помага за потушаване на напрежението между партиите.

Те дадоха и аналогия с други парламентарни комисии, които са открити - с изключение на комисията за ДАНС, за разузнавателни средства, за вътрешния ред и сигурност.

На изказването на представителя на ГЕРБ Искра Фидосова, която заяви, че всеки, който иска информация да попита своите представители в ЦИК, те обясниха, че това е абсурдно при положение, че нямат свои представители в комисията, както и много други неправителствени организации.

От Института повдигнаха въпроса и за неадекватната информационна кампания, която организира ЦИК. Според тях комисията няма адекватна информационна стратегия, която да предостави нужната информация на избирателите, въпреки че имат бюджет от 200 000 хиляди лева.