Младите жени, които пътуват до Сирия, за да се присъединят към „Ислямска държава" често в крайна сметка се озовават изолирани при жестоки условия. Това твърди ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Ръководено от Великобритания изследване посочва, че жените не се присъединяват с намерението да станат „джихадистки булки", но много често се сблъскват със „суровите реалности".

От доклада става ясно, че обикновено вербуваните са доста млади и идват от образовани семейства. Приблизително 4000 западняци са се присъединили към „Ислямска държава", включително около 550 жени.

Изследователите от Института за стратегически диалог и Международния център за изследване на радикализацията към Кралския колеж в Лондон са наблюдавали над 100 от жените чрез платформи за социалните медии и анализирали интервютата на силите за сигурност с арестувани.

Те казват, че въпреки че много млади жени често се присъединяват с предварително замислени и наивни идеи, живеят без електричество и при ограничени удобства. А онези, които се омъжват за джихадисти, много често остават вдовици. Въпреки че много жени публикуват свои снимки с пушки, на тях не им е разрешено да се бият. Те са ограничени до домашната работа и само някои успяват да избягат.

Съавторът Мелани Смит заявява, че изследването дава уникален поглед върху ежедневието на чуждестранните жени, живеещи в така наречената „Ислямска държава".

„Често чрез социалните медии, ние имаме възможност да четем и чуваме за оплакванията от ежедневието на жените, често изолирани в сурови домашни условия и реалността от живеенето във военна зона в държана от терористите територия", пише още в доклада.

В него се изтъква, че програмите, целящи да предпазят момичетата от присъединяване към „Ислямска държава", са твърде малко, с лоша информация и с недостиг на ресурси.