Днес в Нигерия се провеждат ключови президентски избори. Те са първите от края на управлението на военната хунта през 1999 година и се провеждат на фона на продължаващите сражения между обединени армии на няколко африкански държави и бойци на групировката "Боко Харам", дала клетва за вярност на "Ислямска държава".

Именно дейността на джихадистите, отговорни за серия атаки и отвличания на територията на няколко африкански държави, бе причина Абуджа да отложи веднъж вота. Според информация на военните, в момента "Боко Харам" владее 3 области в Нигерия. Президентът Гудлък Джонатан увери, че изборите ще бъдат проведени.

Вотът се провежда при засилени мерки за сигурност. Затворени са временно важни пътища и е ограничен транспортът.

Изборният ден започва в 8 часа сутринта, като първо чрез биометрична система гласоподавателите ще се идентифицират, а на същинското гласуване се дава начало в 13.30 часа и приключва, след като е гласувал и последният желаещ в секцията. Секциите са 119 973 на брой, а имащите право на глас - 56,7 млн. души.

Президентът ще бъде избран между кандидатите на управляващата Народна демократическа партия и опозиционната Обединен прогресивен конгрес. Темата "Боко Харам" очаквано бе основна и в предизборната кампания. Президентът Гудлък Джонатан се бори за преизбиране. Неговият конкурент генерал Мухамаду Бухари обаче остро критикува справянето с джихадистите и обеща това да бъде негов приоритет.