Атомстройекспорт ще строи АЕЦ "Белене".

Съветът на директорите на НЕК избра руската компания за изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене"  с вариант А92 за изграждане на два 1000 мегаватови блока с леководни реактори на площадката в Белене.

Решението е взето на база на представения от Комисията за оценка на предложенията доклад, съобщи пресцентърът на дружеството.

Офертата на кандидатa Шкода Алианс е класирана на второ място.

Работата на комисията за оценка на заявленията и офертите, която продължи 17 месеца, бе подпомагана от международните екипи на Архитект-инженер на проекта - Парсънс ИендСи България и Финансовия консултант на Проекта - Делойт Сентръл Юръп Лимитед, включващи над 110 експерти от осем различни страни и допълнително привлечените 118 експерти в специално създадената Експертна съветническа група, включваща представители на министерства, търговски дружества, научни институти и неправителствени организации, държавни агенции и органи за самоуправление.

При анализа на представените над 62 000 страници офертна документация бяха формулирани общо 1580 писмени въпроси към кандидатите, на които своевременно бяха представени отговори и от двамата Кандидати.
Бяха съгласувани 1840 преговорни позиции, регистрирани на 403 страници протоколи от преговорите, като докладът на комисията за оценка в съответствие с разпоредбите на ЗОП е девет тома, общо над 3 500 страници.

Основните преимущества на избрания вариант А92 (два блока с реактори от тип В466) са:

  • Най-висока степен на безопасност, осигурена чрез наличието на четири независими канала на активните системи за безопасност, използване на конструкция с двоен контейнмънт, разширен капацитет на пасивните системи за безопасност
  • Най-дълъг (60 години) проектен ресурс на блоковете
  • По-малък риск от непредвидено удължаване на графика за строителството, усложнения с лицензирането и ранна необходимост от модернизации, свързани с безопасността
  • Най-добре приет в Европейския съюз ВВЕР модел на реактор от трето поколение.