Съдии от Софийски градски съд ще бъдат наказани заради просрочени дела, съобщиха от Инспектората към Висшия съдебен съвет. Това стана ясно след направена проверка за периода от 1 януари 2010 г. до 16 юни 2011 г.

За дисциплинарни наказания ще бъдат предложени съдиите с най-много дела, чиито мотиви не са изписани в сроковете, регламентирани в Наказателно-процесуалния кодекс, като се вземат предвид и възраженията след връчването на Акта от проверката.

Съдиите с приключили в срок дела пък са предложени за поощряване - Емилия Колева, Андрей Ангелов и Атанас Атанасов, които нямат просрочени дела и неизписани мотиви.

Предложения за дисциплинарни наказания пред ВСС ще бъдат подготвени за четирима съдии: М. Т. - с 57 просрочени дела и забавяне на изписването на мотивите на две дела съответно с 3 г. и 5 месеца и 3 г. и 10 месеца, а останалите между 2-16 месеца, И. К. - с просрочени 32 дела и забавяне в изписването на мотивите между 2-8 месеца и В. А. - с 31 просрочени дела и забавяне на изписване на мотивите между 2-11 месеца.

Сред предложените за дисциплинарно наказание е новата шефка на съда Владимира Янева, която е просрочила или забавила писането на мотивите по 43 дела.

Други четирима съдии - М. М., П. К., Г. У. и К. К. ще бъдат предложени за наказания „порицание" и „забележка" на административния ръководител на СГС отново заради просрочване на дела и неизписани в срок мотиви.

За съдия М. П. ще бъде подготвен сигнал до ВСС, защото за пореден път има голям брой просрочени дела, въпреки че съдията е наказван в резултат на констатирани нарушения от предишни проверки.

Изводът на проверяващия инспектор е, че взетите до този момент мерки са недостатъчни и не са постигнали очаквания ефект на дисциплиниране на магистрата.