Великобритания става първата страна, която узакони техниката за трима родители, съобщава „Ройтерс". Медиците смятат, че методът може да предотврати някои нелечими наследствени заболявания. Според критиците обаче това ще доведе до създаването на „дизайнерски бебета".

След над тричасови дебати, народните представители от горната камара на британския парламент гласуваха за промяна в закона, за да се създаде възможност за тази манипулация. По-рано този месец положителен вот дадоха и законотворците в долната камара.

Манипулацията е известна като инвитро техника за бебета с трима родители, защото бебетата, родени от генно-модифицирани ембриони, могат да имат ДНК от майка, баща и друг донор - жена.

Въпреки че технологията все още е на ниво изследване в лабораториите във Великобритания и САЩ, експертите казват, че сега правните пречки са преодолени и първото бебе с трима родители може да се роди в началото на 2016 година.

Процедурата ще помогне за преодоляване на наследствени митохондриални заболявания - сърдечни проблеми, чернодробна недостатъчност, мозъчни заболявания, слепота и мускулна дистрофия.

Едно на 6000 бебета в света се ражда с нарушения в митохондриалните гени, които могат да причинят болести, сочат научни изследвания.