Хърватия не може повече да контролира потока от имигранти и бежанци и „не може и няма да приема този товар повече".

Това заяви премиерът на Хърватия Зоран Миланович на пресконференция, цитиран от АП, Ройтерс и „Гардиън".

Миланович сигнализира, че Хърватия ще предприеме нов твърд подход по отношение на кризата, заканвайки се, че неговата страна няма да се превърне в „гореща точка". Той подчерта, че страната ще пренасочи мигрантите към Унгария и Словения.

Миланович също критикува решението на Унгария да изгради нова ограда по границата с Хърватия. „Бодливата ограда не е отговор", каза той.

След като през последните дни Хърватия обеща свободно навлизане на мигранти в страната, Миланович изтъкна: „Хърватският план Б е да няма повече регистриране и приемане на мигранти".

ЕС членки, които не помагат за бежанците, няма да получават пари, безпардонна Германия
Още...

„Не можем да регистрираме и настаняваме тези хора повече. Те ще получат храна, вода и медицинска помощ, след това те могат да продължат. Европейският съюз трябва да знае, че Хърватия няма да се превърне в гореща точка", закани се премиерът.

Време е вече Хърватия да се справи по различен начин с проблема, категоричен е Миланович.

Той също използва подобен език като на британския премиер Дейвид Камерън в отговор на бежанската криза. „Ние имаме сърца, но също имаме глави", заяви Миланович.

Така директно хърватското правителство потвърди, че няма повече да регистрира мигранти и ще им позволи да се насочат към Северна Европа.

Премиерът на страната също поиска среща на Съвета за национална сигурност на Хърватия.

По-рано съобщихме, че Хърватия е затворила седем от осемте гранични контролно-пропускателни пункта със Сърбия, след като се оплака, че е била залята от повече от 13 хил. имигранти, които са успели да избегнат полицията, минавайки през ниви и поля и са се опитали да се промъкнат в Словения с влак.

Същевременно правителството на Словения ще проведе среща на Съвета за сигурност, за да реши как да отговори на кризата. Властите очакват хиляди мигранти да се опитат да навлязат в страната днес.

Хърватия се "задъха" от наплива на имигранти, затвори 7 от 8-те ГКПП-та със Сърбия
Още...

Премиерът на Словения Миро Церар изключи създаване на северен коридор за имигрантите. Страната се закани да връща имигрантите в Хърватия.

Днес също премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че държавата е започнала да строи ограда и по границата с Хърватия.

Отношенията между Хърватия и Унгария допълнително се обтегнаха. Говорител на унгарското правителство заяви, че решението на Хърватия да пренасочи имигрантите към Унгария и Словения е „напълно неприемливо".

Напълно неприемливо е за европейска страна да не уважава европейските правила просто защото не е подготвена", добави говорителят.

Няколко часа след пресконференцията на хърватския премиер страната започна да транспортира мигранти до унгарската граница. Полицията на Хърватия съобщи, че 19 автобуса с имигранти са стоварени до границата на Унгария.

Унгарската полиция пък започна да качва на автобуси мигрантите, докарани от хърватските власти на границата при Беременд, информира Ройтерс.

Унгария скочи на Хърватия заради мигрантите
Още...

„Много съм щастлив. Искам да благодаря на всички правителства и на всички хора, които работят по този въпрос", каза 31-годишният Адел, който се е отправил към Холандия.

Не е ясно в каква посока са се насочили автобусите.

Кореспондент на „Франс прес" информира, че два хърватски автобуса с имигранти са успели да преминат границата с Унгария. Кореспондентът добави, че после те са били прехвърлени на унгарски автобуси и са тръгнали в неизвестна посока.


Двете превозни средства са от група от повече от 20 автобуса, като всеки превозва по повече от 60 души, допълва осведомителната агенция.

По-късно Ройтерс съобщи, че унгарските автобуси са се насочили към Австрия.

Австрия изненадана от решение на Унгария да й прехвърли имигранти
Още...

По-рано мигранти, пристигнали от Хърватия, са били закарани до приемни центрове в Унгария. Според нов закон от тази седмица тези, които търсят убежище ще получат бърз отговор от унгарските власти, а останалите може да бъдат върнати в Хърватия.

В същото време от вътрешното министерство на Словения очакват 1000 мигранти да навлязат в страната от Хърватия.