393 кандидати са подали документи в конкурса за набиране на  полицаи със средно образование за 37 работни места в ОД МВР -  Благоевград. Това означава, че повече от десет души ще се конкурират за едно място на предстоящите изпити по физическа  подготовка, интелектуални способности и психологически тестове, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Одобрените кандидати за работа в МВР ще встъпят ефективно в длъжност едва след една година, след като преминат специализиран курс на обучение.

ОД МВР - Благоевград е една от дирекциите, в които е планирано увеличение на числения състав в рамките на оптимизацията на организацията на работа в МВР.

Заради непрекъснато нарастващия брой на жителите на Благоевград, превръщането му в бизнес и студентски център, в края на миналата година беше взето решение за изграждане на ново РУ на МВР в кв. "Струмско". Първата копка на сградата беше направена на 9.01.2009 г. Строежът вече е завършен и предстои откриването на новото полицейско управление на 20 юни т.г..

Трийсет разследващи полицаи ще бъдат назначени в СДВР, но ако се явят много кандидати, които притежават нужните качества, тази бройка може да бъде увеличена в хода на конкурсната процедура - съобщават от Главна дирекция "Досъдебно производство".

След последните промени в Закона за МВР отпадна изискването за задължително юридическо образование на разследващите полицаи и в момента е необходимо да имат завършено висше образование.

Заради голямата натовареност на столичните разследващи полицаи и за да бъде повишен интересът към работата им вътре в системата на МВР, министър Михаил Миков издаде заповед през 2008 година, с която заплатите на разследващите полицаи в СДВР бяха увеличени с по 200 лева, спрямо тези на колегите им в страната.