ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни участници в следващото  Народното събрание. „България без цензура", Реформаторският блок и Патриотичният фронт по всяка вероятност също ще влязат в парламента. Две партии - АБВ и „Атака", имат по-малки шансове да преминат бариерата.

Това посочват данните от последното месечно проучване на „Галъп интернешънъл", проведено между 12 и 18 септември сред 1010 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете им.

За ГЕРБ биха гласували 35,9%, за БСП - 18,3%, за ДПС - 14,2%, за „България без цензура" - 5,8%, за Реформаторския блок - 5,6%, за Патриотичния фронт - 4,9%, за АБВ - 3,6%, за „Атака" - 3,4%. Очаква се да гласуват около 3,4 милиона души.

ГЕРБ би могъл да разчита и на известна периферия, докато при БСП това е по-трудно. ДПС също би могъл в деня на изборите да има и по-висок резултат, поради спецификите на вота за партията от чужбина. ББЦ и Реформаторите се движат „в пакет", а Патриотичният фронт постепенно се налага. „Атака" и АБВ са формации, които имат сходна подкрепа.

70% от анкетираните са песимисти по отношение на развитието на страната. Песимизмът доминира и по отношение на резултатите от изборите - 54% са на мнение, че те няма да променят нищо, 26% очакват подобрение, а 7% - влошаване.

За първи път след 1996-7 г. мнозинството българи - 61% споделят мнението, че страната се намира във финансова катастрофа. Това мнение доминира включително и сред привържениците на БСП. Подобна нагласа надхвърля казуса „КТБ" и говори за лесна експлозивност на масовите нагласи, в случай, че банковата система не бъде оздравена радикално.

Служебните министри закономерно още не се ползват с висока разпознаваемост. По-висока е тя при служебния премиер проф. Георги Близнашки, който има доверието на 18% от запитаните. По правило сред политическите фигури недоверието превишава доверието, а с най-висок дял положителни оценки са личности, които не участват толкова пряко в ежедневния политически процес.

Доверието и недоверието в служебното правителство са сходни с тези към кабинета „Орешарски" в последния му месец. 15% от избирателите декларират доверие в кабинета, а 70% не му се доверяват.

Мнозинството респонденти считат този кабинет за зависим от ГЕРБ, това се предава и по линия на президента Плевнелиев, когото 54% определят също като зависим в действията. На противоположното мнение тук са привържениците на ГЕРБ.

Мнозинство хора смятат, че служебното правителство трябва да потърси отговорност от правителството на Пламен Орешарски. Тук пък изключение правят привържениците на БСП.