Всички трябва в днешните дни на изпитания да си поставим една единствена цел - България!
Крайно време е хората да се отърсят от мита, че главната цел на всяко правителство е умишлено да навреди на обществото, което проличава от изказвания на някои от участници в протестите.
Истината е, че да управляваш е тежка отговорност и е съвсем погрешно хората, които са се заели с тази задача систематично да бъдат порицавани."

Това пише в изявление бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски.

Той смята, че е особено важно да съдим за събитията в страната обективно, без да се нагнетява изкуствено напрежение, защото то не води до нищо добро за обществото ни.

Сега е време да оставим настрана емоциите и да потърсим това, което ни сближава, отколкото да се акцентира на онова, което ни дели, изтъква Сакскобургготски.

По повод протестите, експремиерът коментира, че многото картини от протестите, които виждаме напоследък, представляват отделни моменти на действия от страна на отделни групи граждани, но едва ли може да се вадят генерални заключения за мнозинството наши сънародници.

Във връзка с исканията на протестиращите Симеон призовава да разделим възможното от невъзможното, невероятното от вероятното, приемливото за болшинството, спрямо неприемливото.
Нека енергията, която видяхме на улицата, да се насочи към позитивното мислене и към доброто, което може да се постигне, вместо да се хвърлят усилия в безполезното и безсмислено хулене.

Според него обществото ни все още е твърде податливо на това, което му се представя и повтаря и става манипулируемо.
Ето от какво трябва да се пазим днес - пише Симеон Сакскобургготски - Ние сякаш сме своеобразни рекордьори по митове и невероятни полуистини, които се разпространяват ежедневно.

В изявлението си той апелира да не се делим на „ние" и „те" и приоритет да бъде кое е добро за мнозинството.
Да сме наясно, че живеем в 21-ви век, а не в 18-ти и сме част от европейското семейство, в което има ясни правила и параметри, подчертава основателят на НДСВ.
Чухме гласа на протестиращите хора, но нека оставим сега милионите избиратели да кажат думата си на 12 май, призовава бившият премиер.

Той агитира всички към висока избирателна активност.
Демокрацията е активност и участие. Нека не позволяваме да ни обзема отчаяние и чувство на обреченост, казва още в изявлението си Сакскобургготски.

Според него е много важно да черпим поука от предишни грешки в историята и най-вече да търсим решение на проблемите, а не само да ги изброяваме, а още по-малко и сами да си ги създаваме.

В изявлението си той апелира за разум и родолюбие като противовес на злобата, на радикалното и отживелия национализъм.
От полза за всички ни е от време на време да се „оглеждаме в огледалото", се казва в изявлението му.

Нека мислим свободно, независимо, да не позволяваме да ни манипулират и ръководят с шаблони, подканва още бившият премиер.

Знаете, че цял живот съм работил и милеел за България и нашия народ - по силата на историческите обстоятелства още от 6-годишната си възраст!
Именно за това считам, че имам династическото и моралното право да апелирам към моите сънародници за трезво мислене и градивни действия, завършва изявлението си Сакскобургготски.