С нарастващо безпокойство ВМРО следи периодичните прояви на насилие сред ученици в Самоков.

Сбиването между ученици от двете училища в града вчера е поредният от много подобни изблици на нетърпимост.

„Тревожното е, че зад подобни случаи стои етническа ненавист.
Още по-тревожно е обаче, че медиите говорят за „български и ромски етнос", се посочва в изявление на партията, разпратено до медиите.

ВМРО не смята, че българите са „етнос" в България. Българите са държавотворният народ в България. Циганите са български граждани като всички останали, посочват в изявлението.

Притеснителна според ВМРО е и друга крайност в публичното говорене по тези въпроси: Да се омаловажава страхът на хората по места от ежедневната циганска престъпност. Този проблем съществува и ще става все по-значим.

ВМРО припомня, че раждаемостта сред циганите у нас е четири пъти по-висока от тази при българите.

Ако проблемите с образованието, работата и цялостната социализация на циганското население не бъдат решавани с последователна държавна политика, то утре ще бъдем свидетели не само на трайно понижаване на качество на работната ръка у нас, но и на постоянно етническо напрежение.

"Българската държава е призвана да изгради и приложи непротиворечива политика, която да обединява както грижата за раждаемостта, така и за отглеждането, възпитанието, образованието и трудовата реализация. 
Такава политика е необходима час по-скоро, за да се запази демографският потенциал на българската нация", посочват категорично от ВМРО-БНД.