Не приемаме отговорността, че сме разделяли дясната опозиция. Категорично не споделяме пораженческия тон на това писмо и тази пресконференция. Това заяви Радан Кънев от ДСБ по повод Съюз „Единство", който бе обявен от Надежда Нейнски, Мартин Димитров и Ваньо Шарков по време на пресконференция.

Кънев добави, че не е изненадан. „Съществуващото ръководство на СДС носи тежката отговорност, че в колаборация с ГЕРБ извади СДС от единната десница. Нашата позиция представлява сините избиратели, тяхната - не".

Лидерът на ДСБ Иван Костов каза за тези СДС-ари, че бил информиран от делегатите на ДСБ на конгреса на ЕНП в Букурещ, че "колегите от СДС са направили шпалир да посрещнат делегацията на ГЕРБ, водена от Цветанов".

Запитан дали ДСБ биха се коалирали с ГЕРБ Костов заяви категорично: „С този ГЕРБ - никога". Помолен да уточни какво има предвид под "този ГЕРБ", Костов каза: „С тази политика, с това лидерство, с тези практики, които са ни накарали да станем опозиция".

ДСБ отново обявиха, че са против „Белене". ДСБ сме против провеждането на референдум за изграждане на нова ядрена централа и ще защитим тази позиция в парламента, заяви Костов. По думите му референдумът има за цел да направи избирателите съучастници в създаването на алиби на енергийната мафия и да продължава източването на парите на българския данъкоплатец.

ГЕРБ следва дневния ред на БСП, за да продължи най-голямата корупционна измама на българския посткомунизъм, добави Костов. Той е категоричен, че чрез референдума БСП и ГЕРБ се опитват да отклонят вниманието на обществеността от отчаяната липса в двете партии на решения за излизане от кризата.

ГЕРБ и БСП се надяват чрез референдума да прикрият своя панически страх от Москва и пълно безсилие да защитят интересите на България, заяви още Костов. Според него въпросът за референдума, поставен от ГЕРБ, предизвиква конституционна каша и конституционен хаос. Има аргументи да бъде атакуван пред конституционния съд и ще има нов сериал „Умирай трудно Белене 16". Костов смята, че БСП и ГЕРБ имат интерес българската енергийна мафия да продължава да изцежда данъкоплатците.

Иван Костов съобщи, че докладът по случая с Мирослава Николова от Перник е изпратен до прокуратурата. „Аз с Цветанов никакъв разговор повече не мога да имам. Това което е в доклада е на базата на материали, отговори, включително от изслушване на ангажирани лица. Ние не сме си съчинили тези работи", подчерта Костов.

„Ако за вас е достоверен този човек, който излезе на трибуната в парламента и обвини трима горнооряховски лекари, че са убили дете и чете СРС-та, и накрая се оказа, че той е излязъл и е лъгал пред парламента по отчайващ начин и не намери никаква доблест да се извини...", каза Костов по адрес на Цветанов.

По думите му реакциите на Цветанов по това дело струват толкова, колкото и тези изказвания. Ако Цветанов искаше да говори, трябваше да бъде в комисията, в която го бяхме поканили, добави Костов и попита „Защо не дойде, защо се скри?".

„А ако излезе, след като той напусне поста си, че онзи действително е бил сътрудник на ГДБОП, тогава къде ще го дяваме Цветанов. Ще го обявим за най-големия лъжец в България ли?", каза още Костов.

Той подчерта, че са убити двама души и че трябва да се види защо, а е не да спорим колко прав и колко крив е Цветанов или Костов.