Оставям едно наистина добре функциониращо министерство, при което има равнопоставеност на цивилната и военната експертиза, която беше, образно казано, „натикана в ъгъла" при предишното управление. Това заяви министърът на отбраната в оставка Ангел Найденов в отговор на журналистически въпрос в рамките на Деня за високопоставени гости и представители на медиите на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято - 2014".

Найденов подчерта, че е удовлетворен от резултатите от усилията, положени за възстановяването на техниката - всички типове авиационна техника, модернизацията на системите на бойните кораби и ремонта на бронираните машини и зенитно-ракетните установки, съобщават от пресцентъра на министерството.

Успяхме да реализираме малки модернизационни проекти - ново въоръжение за специалните части, автомати „Хеклер" и „Кох", каза министър Найденов и допълни, че са придобити и нови системи за обезопасяване на боеприпаси.

Ангел Найденов и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов наблюдаваха демонстрациите на авиобаза "Крумово". Военният министър в оставка даде много висока оценка на планирането и осъществяването на подготовката и я определи като изключително успешна.

Осигурили сме доставката на всички необходими парашутни системи за нуждите на формированията на специалните сили на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили. До края на месец септември трябва да пристигнат първите парашутни системи - кръглокупулни и тип „летящо крило", а в рамките на една година и всички останали", заяви той пред представителите на медиите.

Министър Найденов уточни, че общата стойност на парашутните системи е 10.5 млн. лв., от които българската страна плаща само 600 хил. лв. Основната част от доставката е по линия на Програмата за международно финансово подпомагане от американското правителство.

Ценя тази подкрепа и възможността, която получаваме за обновяване и модернизиране на парашутните системи, които са необходими за специалните сили. Всичко, което е необходимо по отношение на индивидуалната екипировка, оборудване и въоръжение е и ще бъде осигурявано така, че да не се чувства липса или потребност за българските военнослужещи", заяви Ангел Найденов.

Съвместната подготовка „Тракийско лято - 2014" е пряк резултат от Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ. Найденов изрази задоволството си, че при тези икономически реалности, които имаме в страната и при финансовите ограничения, с които се сблъскват Министерството на отбраната и Българската армия имаме възможност да споделяме и ползваме съвместни съоръжения, ресурси и техника. Той акцентира върху голямата роля на съвместните подготовки за повишаването на оперативните способности на силите, които са част от силите, декларирани за участие в операции на НАТО.