Кандидатурата на Кристалина Георгиева е прекрасна и достойна. Това обяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Брюксел при пристигането си за Европейския съвет, съобщава БНР. Той заяви, че пристига на съвета с една силна кандидатура, но и с нагласа за постигане на европейския консенсус, за да може следващата Европейска комисия да е добре конструирана и да се радва на високо политическо доверие.

Според президента България е подходила амбициозно с тази кандидатура. По думите на Плевнелиев българските институции са положили не малко усилия, за да подкрепят Георгиева. Държавният глава смята също, че с издигането на Кристалина Георгиева страната ни е вдигнала доста високо летвата и че самият факт, че тя е едно от трите обсъждани имена за следващ европейски дипломат номер едно вече е огромен успех.

Президентът не коментира дали Кристалина Георгиева има все още шансове на фона на последните информации, а именно, че фаворит е италианският външен министър Федерика Могерини. Той обаче беше категоричен, че каквото и да се случи по време на днешните дебати, България ще получи сериозен ресор и много по-ярко и достойно представителство в следващата ЕК.

Що се отнася до напрежението между Русия и Украйна и евентуалното европейско решение за нови санкции, Росен Плевнелиев коментира, че украинската криза е най-голямото предизвикателство пред европейската сигурност след Втората световна война, че е необходимо политическо решение, което минава през единния и силен глас на ЕС. Държавният глава не се съмнява, че европейските лидери ще предприемат всичко необходимо, за да покажат своята решителност.

„В този момент сме длъжни да покажем решителност, да имаме ясна и категорична позиция. Действията на Русия са неприемливи, трябва да направим така, че да върнем Руската Федерация на масата на преговорите", каза още президентът.