Турската армия е дислоцирала 50 танка от батальона в град Силопи, Югоизточна Турция, край границата си с Ирак, съобщава RFI. Танковете са били разположени вчера на около 2 км от граничния пункт Хабур между Турция и Ирак и очакват в готовност, отбелязва изданието. Висши турски военни правят проучвания в крайграничния район.

На пресконференция началникът на Генералния щаб на турската армия ген. Яшар Бююканът поиска одобрението на правителството за нахлуване в Северен Ирак за борба с кюрдските сепаратистки бунтовници там. Армията обаче не е отправяла такова искане към парламента - институцията, която има право да се произнесе по въпроса за осъществяването на евентуална военна операция извън територията на Турция.

Заместник-председателят на регионалния кюрдски парламент в Северен Ирак Кемал Керкюки заяви, че трансгранична операция на Анкара на иракска територия ще се разглежда като обявяване на война на Ирак. Керкюки посочи, че изявлението на ген. Бююканът не служи на интересите нито на Турция, нито на Ирак.

Европейският съюз следи много внимателно развитието в обстановката в Ирак. Турция играе конструктивна роля в тази страна и очакваме Анкара да продължи да се придържа към тази политика. Това заяви днес говорител на Европейската комисия във връзка с медийни публикации, твърдящи за готовност на турската армия да започне операция срещу бунтовници от Кюрдската работническа партия в северната част на Ирак.

Вашингтон призова днес Анкара да не предприема трансгранична операция срещу бунтовниците от сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северен Ирак. "Смятаме, че те трябва да се концентрират върху сътрудничество с иракското правителство", заяви пред медиите говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак. "Идеалното положение е да не се прибягва до трансгранични операции. Не мисля, че това е съблазнителна опция", добави той. Говорителят обаче призна, че терористичните действия на ПКК са напълно неприемливи.