Министърът на външните работи Николай Младенов е заявил пред колегите си от ЕС, че България настоява да излезе наяве истината за съдебния процес срещу българските медици в Либия, съобщиха от външното министерство.

Младенов е откроил две сфери, в които е необходимо да се окаже спешно съдействие на Либия - сигурността и здравната система. Външният ни министър е изтъкнал готовността на България да окаже подкрепа в областта на либийското здравеопазване.

Основното предизвикателство пред либийското общество ще бъде преодоляването на различията между източната и западната част на страната, включително що се отнася до оценката за миналото, заяви министърът на външните работи Николай Младенов на днешния Съвет "Външни отношения" (СВО) в Брюксел.

Николай Младенов обяви, че по целия този комплекс от въпроси през декември в София ще се състои конференция за това как Централна и Източна Европа осмислят тоталитарното си минало. Техният опит ще бъде представен пред участници от Близкия Изток и Северна Африка, в това число и от Либия.