Председателят на борда на директорите  на „Трамкар"Андреас Енгибаров заяви пред транспортната комисия към Столичния общински съвет, че бордът не е знаел, че работниците изобщо са без заплати.

Съветът на директорите на „Трамкар" също не бил получавал заплата от месец август с обяснението, че няма пари и поръчки.

Изпълнителният директор на дружеството Христоско Вретенаров, временно отстранен от длъжност заради обвиненията в присвояване на около 670 000 лв.,  никога не ги е уведомявал за това какво е теглил и срещу какви разписки и ордери се е подписвал.

Според главната счетоводителка на дружеството, от декември 2005 г. Христоско Вретенаров е взимал служебни аванси с обяснението, че му трябват за разплащане с търговски дружества.

Измамата излиза наяве чак сега, защото в схемата за източване на общинското дружество „Трамкар" е участвал и одиторът на предприятието.

На прокуратурата за разследване са дадени и директори на други общински дружества, които също били замесени.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за длъжностно присвояване срещу директора на още една общинска фирма "Столичен Електротранспорт" - Йордан Василев, съобщи БНТ.

Прокуратурата се е самосезирала заради твърдения на Йордан Василев в медиите, че е дал 10 000 лева на колегата си от "Трамкар", за да го извади от лично финансово затруднение.

Вретенаров го бил споменал още на разпита пред прокурор в общината - бил дал пари на Василев, за да му получава поръчки за ремонт, както и на съпругата му, а после отричал.

С кого се е разплащал Вретенаров не се знае.

Той отказва да коментира къде са служебните аванси и че дължи пари заради хазартна страст.

Комисията по транспорта най-вероятно ще поиска пълна ревизия на "Трамкар", но ще изчака назначената от Бойко Борисов вътрешна проверка, която трябва да приключи през януари.