Денят на София, празникът на мъченицата Света София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, бе отбелязан с тържествена церемония на площад „Свети Александър Невски".

Патриархът на Българската православна църква Неофит, президентът Росен Плевнелиев, служебният премиер Георги Близнашки, кметът на София Йорданка Фандъкова, други изявени лица от обществения и политическия живот на страната ни, както и десетки граждани се събраха, за да уважат столицата ни.

София да стане още по-модерен град за своите граждани, си пожела Фандъкова.

Именно на днешния празник градоначалникът се похвали, че София става все по-добър град и за децата ни, като от началото на настоящата година са открити 60 нови детски градини.

Като друг успех Фандъкова посочи и ремонта на бул. „Цариградско шосе" и „Симеоновско шосе".

„Строим канализация, разширяваме метрото", изтъкна още кметът. „Успяваме, защото заедно вярваме, че градим", обяви Фандъкова.

След приветственото слово на столичния кмет тържествено бе издигнато знамето на София пред погледите на държавния глава, премиера и останалите присъстващи.

По-рано днес Столичният общински съвет (СОС) се събра на празнично заседание, на което освен с поздрав, местният парламент отбеляза деня и с раздаване на почетни награди на граждани.

Със званието „Почетен граждани на София" може да се похвали скулпторът и ексминистър на културата в правителството на Бойко Борисов Вежди Рашидов.

„Не сме вълшебници, но сме отговорни хора, които работят за решаване на проблемите", обяви кметът на София Йорданка Фандъкова и поздрави всички именници и всички софиянци.
Това, което ни обединява, е много повече от това, което ни разделя", е убедена още Фандъкова.
Градоначалникът се зарече, че СОС и Столична община имат общи цели, работят заедно и успяват заедно.

Фандъкова обърна поглед и към наводненията в страната ни през последните месеци, като се похвали, че специалните аварийни екипи на СО са работили и помагали както в София, така и в най-пострадалите райони като Мизия. „Всеки в себе си има много любов, която може да даде на другите. Да са живи и здрави всички софиянци, да обичат града си, защото е прекрасен", заръча още столичният кмет.

Макар и като опозиция в СОС, БСП ще продължава да подкрепя всички инициативи в полза на града и неговите граждани, ще се старае да бъде колектив и няма да бойкотира хубавите идеи, увери общинският съветник от левицата Милка Христова. „Нека да работим за това, че нашият град да расте, но никога да не остарява, както и неговите граждани", призова още социалистката.

„На добър час на София", пожела и общинският съветник от групата на ГЕРБ Малина Едрева, а хората на ДСБ в СОС се зарекоха, че са работили, работят и ще продължават да работят в името на столицата ни.