Русия и САЩ нямат „споделено разбиране" относно кризата в Украйна, каза външният министър на Русия Сергей Лавров след разговорите си с шефа на американската дипломация Джон Кери.

Въпреки това Лавров добави, че срещата му с Кери в Лондон е била „конструктивна".

Русия ще „уважи волята на хората в Крим", обяви Лавров в навечерието на насрочения за неделя референдум в областта, като Москва ще изрази отношението си към референдума, след като станат известни резултатите. Безсмислено е да се спекулира, коментира Лавров.

Той посочи, че руското ръководство нееднократно е подчертавало необходимостта от уважаване правото на народите на самоопределение.

Лавров заяви още в Лондон, че Русия няма планове да завладява Югоизточна Украйна.

От своя страна президентът на САЩ Барак Обама каза по-рано днес, че ще има „последствия", ако Русия продължи да нарушава суверенитета на Украйна. Обама допълни, че продължава да се надява на дипломатическо решение за Крим.

Кримчани ще гласуват дали да напуснат Украйна и да станат част от Руската федерация.

Военната интервенция на Русия в Кримския полуостров, в който е разположен Черноморския руски флот, последва свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович на 22 февруари, припомня Би Би Си.

Москва не признава временното правителство, което взе властта в Киев.

САЩ и Европейският съюз твърдят, че насроченият за неделя референдум в Крим нарушава международното право и украинската конституция, като планират да наложат санкции срещу руски официални лица, ако продължи ескалирането на кризата.