Републиканците в американския конгрес излязоха с остри критики срещу политиката на отстъпки, предприета от президента Барак Обама към Куба  след освобождаването на американеца Алън Грос, който прекара 5 години в кубински затвор, предадоха информационните агенции.

Председателят на камарата на представителите Джон Байнър определи действията на президента като „безсмислени отстъпки".

Друг републиканец - сенаторът от щата Флорида Марк Рубио, който е по произход е кубинец, подчерта, че Хавана не е преставала да нарушава човешките права. Същевременно той напомни, че Куба подкрепя Венецуела, срещу която САЩ имат намерение да въведат сакнции.

„Тази противоречива политика е абсурдна. Това е позор за президента, който твърди, че цени човешките права и свободи. Този президент е най-лошият преговарящ (с Куба - б. р.), когото съм виждал през живота си. Той дава на кубинското правителство всичко, което то иска, без д аполучи в замяна никакви гаранции за напредък в спазването на човешките права и свободи." - заяви Рубио.

Той не изключи възможността сенатът да блокира отпускането на средства за възстановяване на дипломатическото представителство на САЩ в Хавана.

Преди това инициативите на Обама по отношение на Куба бяха критикувани и от демократа Робърт  Менендес, който оглавява комисията  по външна политика в американския сенат.