пакистанПоне 25 души загинаха при атака на американски безпилотни самолети в племенната пакистанска област Северен Вазиристан, съобщи БиБиСи, като се позова на официални представители. Сред убитите има и цивилни.

Регионът е предпочитан от талибаните и бойците на „ал-Кайда".

Според представители на пакистанските власти, атаката е била насочена срещу местния бунтовнически лидер Хафиз гул Бахадур и поддръжниците му. По голяма открита площ в град Спинвам са били изстреляни четири ракети, при което е била ударена и разположена в близост къща, където са загинали пет жени и четири деца. Има и голям брой ранени.

САЩ обикновено не потвърждават участието си в подобни удари, извършвани от въоръжени безпилотни самолети. Специалистите обаче са категорични, че само американската армия е в състояние да провежда нападателни операции с дистанционно управляваните машини Predator.

Употребата им в Пакистан се засили след стъпването в длъжност на Барак Обама. Само за миналата година са били изпълнени около 100 операции, при които бяха неутрализирани голям брой високопоставени ислямски бунтовници, но освен това загинаха стотици цивилни.

Това е и причината ударите да са силно непопулярни в Пакистан, където антиамериканските настроения стигнаха незапомнени висоти след освобождаването на сътрудник на ЦРУ, застрелял двама души в Лахор по-рано през тази година.

Междувременно поне 13 пакистански войници бяха убити, след като стотици бунтовници атакуваха контролен пункт в близост до границата с Афганистан. Представители на силите за сигурност посочиха, че ислямистите са пресекли границата и са атакували военния пост в областта Долен Дир. Наложило се е временно военните да отстъпят, но, според местни жители, районът отново е под контрола на пакистанските сили.