Украйна се споразумя с частните кредитори за опрощаване на 20 процента от дълга й, предадоха информационните агенции с позоваване на украинския премиер Арсений Яценюк.
Общата сума на дълга към частните кредитори е е над 19 милиарда долара.

„Очакваният от нашите врагове дефолт няма да се състои. Украйна постигна споразумение за преструктуриране на частично прощаване на дълговете." - коментира Яценюк.

По думите му, кредиторите ще опростят около 4 милиарда долара от дълга, като  стойността кредитите няма да се повишава през целия период на погасяването им, което се разсрочва до 2019 г.

Министърът на финансите на Украйна  Наталия Яреско, която оглавяваше преговарящия екип от украинска страна, определи постигнатото споразумение за преструктуриране на дълга като „най-изгодното от възможните".

Американският министър на икономиката Джейкъб Лиу приветства споразумението между Киев и кредиторите, като отбеляза, че то  увеличава шансовете за  възстановяване на  украинската икономика.

„Това споразумение ще помогне за стабилизирането на държавния бюджет и ще даде глътка въздух на властите , за да могат да изпълняват амбициозния план за реформи, както и да укрепят  икономиката и да постигнат растеж, предимно в недържавния сектор." - гласи позицията на американското министерство на финансите.

Лиу призова кредиторите да действат бързо, за да бъдат приключени стъпките по преструктуриране на украинския дълг, тъй като това би имало решаващо значение за разцвета на Украйна в бъдеще.