БСП няма да подкрепи управленската програма на кабинета „Борисов 2", за да не се изложи пред здравомислещите хора.
Това стана ясно от коментара на лидера на БСП Михаил Миков по време на пресконференция след заседанието на Изпълнителното бюро на столетницата.

В програмата на правителството няма изненада, категоричен бе той. Такава широколистна коалиция едва ли би могла да даде път за страната, убеден е Миков.
Програмата на кабинета представлявала „насипани многобройни послания", по мнението му. Тя не представлява план за действие. Правителството водело дясна и объркана политика, която не води страната за никъде.

Програмата "Борисов 2" писана от реформаторите, прозря ДПС
Още...

В управленската програма важал принцип „на всекиго по нещо" и в нея имало по-скоро заявки, отколкото сериозен план за действие. Да се подкрепи една такава програма е направо глупаво, заяви Михаил Миков. Ако я подкрепели, социалистите щели да се изложат.

Що се отнася до предварителните констатации по механизма и сътрудничество (мониторинговия доклад на ЕК), според червените вината била на ГЕРБ. Днешните управляващи блокирали като опозиция функционирането на НС и МС и затова предишният кабинет не успял да направи редица реформи в съдебната власт.
Този ВСС беше избран, когато ГЕРБ управляваше, припомни лидерът на червените.

Миков се оплака от отсъствието на приемственост в управлението на страната и за пример посочи промените в МВР. Според него постоянни промени водят до дестабилизация на страната.

Относно провала на избора на главен съдебен инспектор и невъзможността на НС да го избере, червените отново обвиниха управляващата партия. Лидерът на социалистите изтъкна, че в 42 НС започнала процедурата по избора. ГЕРБ водени от деструктивните си настроения, заявиха, че няма да подкрепят нито една от кандидатурите, припомни Михаил Миков.

Иначе и днес бе заявено, че БСП остава последователна опозиция и ще настоява за приемственост на властите във всички сфери. Левицата ще прави сериозен анализ на пробойните в здравната ни система, за да се изясни защо се е стигнало до настоящото положение.

В сферата, по думите на Миков, имало многократно увеличение на средствата за здраве с над 1000% от 1999 година досега. В същото време има намаляване на потенциалните пациенти с около 2 милиона души, както и все по-лошо функциониране на здравеопазването. Нужни били в здравеопазването организационни и структурни промени, които днешните управляващи обаче трудно биха дали.
Затова червените се заемат с дълбок анализ на това, което се е случило досега, ще анализират как функционира Спешната помощ, как хоспитализациите се увеличават и поглъщат все по-голям ресурс.

Михаил Миков разглежда сериозно и изборните резултати на СИРИЗА, които трябва да бъдат внимателно прочетени от България и Европа, смята соцлидерът.

Вместо да говорим за Ципрас, трябва да говорим с Ципрас", тези думи на Мартин Шулц той цитира на днешната пресконференция. Победата на СИРИЗА според него е в резултат на политиката на рестрикции, която накарала гръцките граждани да поискат друг, ляв път на развитие.