Български общественици, журналисти и православни християни организират спонтанен мирен протест - бдение със свещи пред гранд хотел София, който е насрочен за днес от 19 часа, съобщи Богоносци.

Обществениците и журналистите протестират заради скандалните изказвания на Вселенския патриарх Вартоломей по повод българската „схизма" и етнофилетизма на българите, както и за претенциите му за паметници на културата, които са държавна собственост. Планираният за вчера вечерта брифинг за български и чуждестранни медии, беше отложен.

Журналистите чакаха почти три часа, за да му зададат въпросите си, но той беше изведен през страничен или заден изход, до който медийните представители нямаха достъп.

В протеста ще се включат и учени, които са подписали отправения призив до Вселенския патриарх, в който искат БПЦ да получи полагащото ѝ  се пето място в православните диптихи.

Официалното посещение на Вселенския патриарх Вартоломей Първи протече с известно напрежение. В понеделник късно вечерта се разбра, че премиерът Бойко Борисов няма да се срещне с него.

Часове преди това Вартоломей по време на награждаването си с най-висше българско отличие гостът от Истанбул поиска да бъдат върнати отнети по време на войни свещени богослужебни ценности на митрополиите в Северна Гърция - Серес, Ксанти и Драма. Това стана повод българските духовници, присъствали на церемонията тактично да избегнат общата снимка с изтъкнатия гост.

"Българската църква не е страна в този спор в момента, българската общественост се въвлича в един малко медиен скандал покрай него, коментира в студиото на „Тази сутрин" по bTV Тони Николов", редактор на списание „Християнство и култура".

"Цялото посещение на Вселенския патриарх е скандално, тъй като той беше поканен от председателя на БАН и Ренета Инджова, а той може да бъде поканен у нас само от българския патриарх Неофит и Светия синод на БПЦ", отбеляза журналистът Велислава Дърева.