Трябва да намерим всички начини, юридически и други инструменти, за да защитим авторитета и единството на българската православна църква.

Това заяви премиерът Сергей Станишев след като обсъди с Негово Светейшество дядо Максим - Патриарх на българската православна църква, ситуацията с решението на Европейския съд за правата на човека в Страсбург и действията на българската държава.

Станишев каза, че е разтревожен от това решение и че е поискал патриархът да го информира за срещата му с представителите на всички православни църкви по света.

Припомняме, съдът даде три месеца на държавата и на алтернативния синод на Инокентий да вземат решение за собствеността на над 100 имота, които включват църкви и манастири.

По конфликта между двата синода са натрупани 70 дела, а жалбоподателите са над 800.

Според ЕСПЧ България е нарушила свободата на изповядване на религия. Държавата се е намесила непропорционално, като със закон е определила патриарх Максим за ръководител на Българската православна църква.

В оповестеното решение обаче съдът не се произнася по обезщетението за евентуални имуществени и неимуществени вреди и приканва спорещите да постигнат разбирателство. След тримесечния срок обаче ще бъде даден мандат на съдебния състав да реши въпроса.

Искът на хората на Инокентий е в размер за близо 700 млн. евро. Делото е за намеса на държавата в започналия след 1989 г. вътрешноцърковен конфликт, когато група духовници оспориха легитимността на патриарх Максим.

Решението на ЕСПЧ има отношение не само към българската православна църква, но и към православието като цяло и автономните му действия, посочи Станишев.

Ще направим всичко необходимо да защитим нашата аргументация, категорично заяви той и подчерта, че българската православна църква е била, е и ще бъде единна, с единно ясно ръководство, което тачат и уважават не само всички православни в България.

Целият православен свят признава това ръководство и единството на православната ни църква", изтъкна Станишев. Той каза, че е искал да чуе становището на българския патриарх и на вселенската православна църква и гледната точка на каноничното право.

Именно каноничното право е в основата на решенията, които се вземат от православните в целия свят на съборите, посочи Станишев. Той каза, че ще поиска правосъдният министър Миглена Тачева, която ръководи създадената междуведомствена група да подготви доклад по казуса и министерския съвет да вземе решение.

Станишев изтъкна особената роля на българската православна църква, която по думите му е част от българската идентичност. Ние сме преживели благодарение на православието тежки векове под чуждо владичество и сме се опазили като народ, отбеляза Станишев и добави, че и в съвременната история българската църква минава през немалко изпитания.

През 90-те години имаше остра политическа намеса в делата на българската православна църква, които доведоха до напрежение и разкол, посочи Станишев и подчерта, че този разкол е преодолян с Църковния събор през есента на 1998 г., когато изцяло е възстановено единството на българската православна църква и нейното легитимно ръководство.

„Има една българска православна църква, която е легитимната. Нейното ръководство е потвърдено и от православния събор и е признато от всички православни църкви в света и това трябва да е ясно на всички", категорично заяви Станишев.
Винаги сме съдействали за това тези, които са се отцепили да се завърнат в нейното лоно и те имат тази възможност, добави Станишев.