Пожарът, който вече пети ден поглъща горите на Рила е само на няколко километра от Рилския манастир по въздушна линия, съобщи БНР.

Той бушува под хижа „Македония" на 1800-2000 м надморска височина в силно пресечена местност, недостъпна за сухопътна техника.

Хората, ангажирани в гасенето, разполагат единствено с кирки, лопати и пръскачки от по 20 литра. Към момента те успяват единствено да попречат на разпространяването на огъня, но не и да го потушат.

Пожарът е обхванал площ от около 1350 дка, от които 400 дка иглолистна гора, съобщават от пресцентъра на МВР.

235 души и 50 единици техника са ангажирани към момента с гасенето на пожара.
Пожарът е локализиран, но все още не е потушен, каза пред журналисти главен комисар Н.Николов и добави, че най-тежка остава ситуацията в западния фронт на пожара, където усилено се гаси.

Четирима души са пострадали в пожара до момента. Най-тежко е състоянието на полицай, който е получил разкъсване на връзки на коляното. Останалите три случая на контузии на пожарникари са леки и не са опасни.

Главен комисар Николов подчерта, че няма опасност за живота и имуществотона хората от вилната зона. Той бе категоричен, че огнеборците са в състояние да пресекат всяко активизиране на пожаракъм вилната зона. Осигурени са противопожарни автомобили и в самата вилна зона.
Продължават действията на въведения с заповед на Директора на ОДМВР - Благоевград план за действие при кризи в частта му "Действие при големи и сложни пожари.

Специализираните за гасене на горски пожари от въздух два самолета "Canadair" от Франция пристигнаха днес в 17.20 часа на летище-София.

Припомняме, България поиска помощ от Европейския съюз и НАТО за потушаване на огнената стихия.

Местните жители се опасяват, че ако пожарът се разпространи към Рилския манастир и коритото на река Рилска, ситуацията ще излезе от контрол, тъй като там релефът е още по-неблагоприятен, а горите - още по-гъсти.