„Бритиш петролиъм" проведе успешно новите тестове за целостта на покрития си петролен кладенец в Мексиканския залив, след като вече беше дадено началото на операция „Статичен удар" за окончателно спиране на разливането на нефт, съобщава АП.

„Статичен удар" е част от двустепенна процедура по окончателното запечатване на находището. Първата операция включва изливане на земна маса и цимент в горната част на кладенеца.

Тя трябва да е последвана от операция „Придънен удар", която също представлява изливане на цимент и земна маса, но в долната част на находището.

Петролният разлив в Мексиканския залив започна, след като платформата „Дийп хърайзън" експлодира на 20 април 2010 г., убивайки 11 работници. Според оценки на експерти за по-малко месец (от 20 април до 30 май) в Мексиканския залив са се излели между 40 000 и 60 000 тона суров петрол.

Шест седмици по-късно по оценки на правителството на САЩ от петролния кладенец са изтекли близо 190 милиона литра суров петрол. С това дойде и заплахата от екологична катастрофа по бреговете на Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида.