Проливни валежи от 60-80 литра на квадратен метър се очакват от тази нощ в района на Рабиша, Макреш, Буковец и Гомотарци. Населените места са в крайните северозападни части на страната, северозападно от Видин. Това предупреждават от дирекция „Води" на МОСВ.

Анализът е направен на базата на прогнози на Световната метеорологична организация с център Лондон и Европейския център за средносрочни прогнози.

Информацията вече е изпратена на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии и всички компетентни институции.
Басейнова дирекция-Плевен от своя страна изпрати до всички областни управители, кметове на общини, водоснабдителни дружества и регионални поделения на „Гражданска защита" предупредителни писма за очакваните интензивни валежи през почивните дни и за предприемане на превантивни действия.

На кметовете е дадено специално предписание за уведомяване на концесионерите на общинските язовири за спазване изискванията на Закона за водите и утвърдените аварийни планове за действия при опасност от наводнения.

Значителни валежи, но от порядъка на над 30 литра на квадратен метър, от тази нощ и през почивните дни се прогнозират в района на Ново село /Видинско/.

Трябва да бъдат взети мерки за осигуряване на нормалното функциониране на отводнителната инфраструктура в селищата. Също и да се предупредят гражданите за условията, при които могат да излизат в планините и в заливаемите тераси на реките.