„Изправени сме пред сериозна газова криза, на която България е жертва заради конфликта между Русия и Украйна", заяви премиерът Сергей Станишев на извънредното заседание на правителството.

Той е категоричен, че не е редно България и която и да е друга страна от региона или ЕС да стават заложници на газовия конфликт между Русия и Украйна.

Станишев подчерта, че България винаги е била предсказуем партньор, спазвала е договорите си, плащала е сметките си и очаква същото отношение.

През нощта към 3:00 часа изненадващо са спрени доставките за целия балкански регион и в частност България. Нормалното потребление в България е около 12 млн. куб. м.

В момента българското правителство може да осигури около 1/3 (около 4,5 млн. куб. метра на ден) от нормалното потребление на газ в тези зимни условия, посочи Станишев.

Той съобщи, че първи приоритет ще бъде осигуряването на нормалното функциониране на гражданските обекти като болници, училища, публични заведения и ще бъде направено всичко възможно хората да не усетят намаляването на доставките.

Премиерът съобщи, че са проведени разговори с основния производител на мазут - "Нефтохим" за осигуряване на това алтернативно гориво за топлофикациите.

Разпоредено е да се подготви допълнителен внос на мазут и да се използват, ако се наложи, възможностите на държавния резерв.

Станишев изтъкна, че доставките са спрени без предупреждение и че за това своевременно е информирана ЕК.

В момента ЕК провежда мисия в Киев и Москва, а на 8 и 9 януари ЕС ще заседава по газовия въпрос. Станишев каза, че е поръчал да му бъдат организирани телефонни разговори с премиерите на Русия и Украйна и съобщи още, че е поканил на разговор по проблема основния вносител на газ шефа на "Овергаз" Сашо Дончев.
(Подробности от срещата с шефа на Овъргаз)

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров определи спирането на доставките като тежък удар за българската икономика и подчерта, че претенции към коректността на България не е имало и няма.

Димитров посочи най-уязвими от ситуацията сектори - металургията, стъкларското производство, циментовата индустрия и някои селскостопански обекти като птицеферми, свинекомплекси и др. Димитров съобщи, че се прави всичко възможно топлофикациите да преминат на алтернативното гориво - мазут и газът от топлофикациите да бъде пренасочван към критичните индустриални производства.

Външният министър Ивайло Калфин каза, че има надежда поне частично да бъдат възстановени доставките. Той каза още, че е разговарял с чешкия външен министър и е получил уверения, че въпросът за газовия конфликт ще бъде поставен остро и приоритетно на срещата на ЕС на 8 януари, която се организира от чешкото председателство.

От „Булгаргаз" съобщиха, че възнамеряват да предявят претенции за пропуснати ползи и щети.