Преговорите за съставяне на коалиция между управляващата Партия на справедливостта и развитието и основната опозиционна Републиканската народна партия в Турция завършиха днес с неуспех. Това съобщиха пред "Ройтерс" високопоставени официални лица от двете страни.

Все по-вероятно става провеждането на предсрочни парламентарни избори по-късно през годината.

Премиерът Ахмет Давутоглу проведе в Анкара среща с лидера на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу. Срещата е продължила час и половина и е била последен опит за постигане на споразумение за широка коалиция след седмици на разговори между партиите.

"Резултатът е негативен", заявил представител на опозиционната партия, без да посочи повече подробности.

Сега Партията на справедливостта и развитието може да опита да постигне коалиционно споразумение с националистическата опозиция. Според високопоставени лица от управляващата партия шансовете за такова споразумение са много малки и вероятността за предсрочни избори през ноември е голяма.

"Не е налице основание да бъде направено правителство на базата на партньорство в момента", заяви Давутоглу на пресконференция след срещата.

"Двете партии, които имат различен произход, имат дълбоки различия във вижданията, освен постигнатото съгласие по основни въпроси", заяви Давутоглу, цитирайки образованието и външнополитическите въпроси като теми, по които двете страни не са успели да се обединят.