25 000 вложители в Корпоративна търговска банка АД (с отнет лиценз) са се разпоредили с гарантираните си влогове в размер на общо 1 млрд. и 70 милиона лева към 16.30 часа. Това съобщават от фонда.

По-рано на пресконференция председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Радослав Миленков обяви, че към 12.00 часа над 16 000 вложители са се разпоредили с гарантираните си влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ). Размерът на сумата към същия час е около 600 млн. лева.

Миленков уточни, че процесът по изплащането на гарантираните влогове чрез клоновете на обслужващите банки е започнал в нормален порядък, благодарение на изключително добрата координация, която има с изплащащите банки, с Министерството на финансите, с БНБ и с всички участници в този сложен и мащабен процес.

Радослав Миленков още веднъж подчерта, че цялата сума за изплащане на гарантираните влогове в КТБ е осигурена и че „никой не трябва да има съмнение, че през петте години, в които вложителите имат право да се разпоредят с гарантираните си суми, парите на Фонда ще свършат, това не е така - средствата са осигурени и са налични".

Радослав Миленков коментира пред журналистите, че деветте банки са осигурили необходимите служители и са организирали изплащането по клонове в страната, така че процесът да протече спокойно и нормално. Физическата сигурност на вложителите се осигурява от органите на МВР. Заради собствената им сигурност, Миленков призова хората да не теглят парите си в брой.

Той уточни, че Фондът консултира непрекъснато вложителите. „Всички служители са амбицирани да докажат, че Фондът може да се справи с подобна ситуация, а това е и тест за банковата система по отношение на нейните възможности да обслужи такъв мащабен и комплексен процес", коментира още Миленков.

В началото на деня са констатирани спорадични проблеми, които са отстранявани своевременно. Фондът ще информира периодично обществеността за размерите на разпоредените суми от вложителите на КТБ. ФГВБ е отворен за комуникация във всички аспекти с вложителите на КТБ и за отговор на възникнали въпроси.

На въпрос за пълномощните, които вложителите дават на своите роднини, Радослав Миленков коментира, че изискванията са в пълномощното да е изрично уточнено, че упълномощените лица могат да се разпоредят с гарантираните суми на титуляра на гарантирания влог в КТБ, който се изплаща от ФГВБ. На уебсайта на Фонда е публикуван примерен образец на пълномощно, което като бланка може се използва от гражданите и фирмите.

По отношение на въпросите, свързани с коригирането на лични данни, подаването на възражения и за всички възникнали проблеми при изплащането, вложителите трябва да се обръщат към офисите на КТБ в страната. Ако вложител в периода на специалния надзор на КТБ е сменил своята лична карта, той трябва да отиде в офис на КТБ, където да бъде коригирана информацията за актуалните му лични данни, и с издадения документ да отиде в обслужващата банка, за да се разпореди с парите си.

Фондът е помолил банките за несъществени грешки в идентифициращите документи на вложители, те да не бъдат връщани от банковите клонове. „Хората обаче трябва да разберат, че засилените мерки в банките са с оглед сигурността на средствата им и с цел предотвратяването на злоупотреби", уточни Радослав Миленков.