Германия не изключва принципната възможност Украйна и Грузияда бъдат приети в НАТО.

Въпреки това считаме, че предпоставките за това са недостатъчни.Това заяви преди срещата на НАТО в Букурещ официалният представител на федералното правителство Улрих Влхелм.

В изказването си той припомня думите на Ангела Меркел, че макар и Германия да поддържа политиката на „открити врата", но се държи на принципа на поетапния прием за членство в НАТО, а Украйна и Грузия все още нямат необходимата степен на подготовка.

По отношение на Грузия, Улрих Вилхелм посочва вътрешните конфликти като най-сериозна пречка страната да може да се подготви за членство организацията. По думите на германския представител, страни, заплашени от регионални конфликти, не мога да станат пълноценни членове на НАТО.
В случая с Украйна решаващо за формирането на оценката на Германия е фактът, че самата идея за членство в НАТО няма необходимата широка поддръжка сред самото украинско население.

Улрих Вилхелм допълва, че преди срещата на върха в Букурещ не може изобщо да се говори за каквито и да е компромисни решения за членството на Украйна и Грузия в НАТО. Федералният представител посочва обаче, че тази позиция не е в никакво противоречие с мнението на американския президент Джордж Буш за „ясните перспективи" за прием на двете страни.

Вилхем Улрих коментира и противопоставянето на Русия на приема на двете страни:

„Аз считам, че законните интереси и сигурността на Русия предполагат специфични отношения с алианса, това е постоянно и общо между Русия и НАТО.
Затова в рамките на съюза регулярно се провеждат срещи между организацията и Русия".