Убеден съм, че България ще има своето следващо правителство в следващите две седмици.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев след съвместна среща с гостуващия му австрийски президент Хайнц Фишер в отговор на въпрос на австрийски журналист за коментари на ЕВН, че нямало инвестиционна сигурност у нас.

Следващото правителство, по думите му, ще извърши реформи в ключови сектори - сигурност, правосъдие, електронно управление, образование, пенсионна и здравна реформа.

Ще имаме 5 правителства в последната 1 година, обясни държавният глава. Това било знак за нестабилност. Надявам се 5-ото да бъде избрано в следващите дни, подчерта Плевнелиев.

Въпреки тази нестабилност обаче икономиката ни бележи ръст. Заложеният растеж за тази година е 1,5%, а за следващата 1,8%. Ако политиците ни се обединят, България има много повече потенциал за икономически ръст, е мнението на българския президент.

Реформата в сектор „енергетика" не може повече да бъде отлагана и ние го осъзнаваме много добре, подчерта още Плевнелиев. Проблемите в сектора идвали от това, че ДКЕВР бил политически зависим. Нямало и честен дебат за енергетиката в последните 10 години.

България е енергиен център, убеден е той. Не сме перфектни, но има огромен потенциал, заедно можем да го отключим, категоричен е Росен Плевнелиев.
Българските институции не са перфектни, има какво да подобрим в тяхната работа, изтъкна още той.