Япония потвърди случай на птичи грип във ферма в югозападните райони на страната, предаде Ройтерс.

Все още не е ясно дали става въпрос за опасния щам на вируса H5N1. От сряда досега в префектура Миязаки са умрели около 3800 домашни птици.

Няма съобщения за заразени с птичи грип хора.

Японското аграрно министерство взима мерки за ограничаване на разпространението на болестта.

Новоизбраният директор на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан предупреди, че птичият грип все още остава заплаха за световното здравеопазване, предаде Би Би Си.

Чан посочи, че основни приоритети в нейния мандат ще бъде Африка и здравеопазването на жените

Маргарет Чан е специалист по птичия грип от Хонконг. Досега само 65 от 192-те държави - членки на СЗО, са разработили планове за справяне с потенциалната пандемия, посочва Маргарет Чан.

Повечето от тях са богати индустриални държави, докато бедните нямат никаква подготовка. Растат и страховете, че вирусът вече е в Африка и ще са разпространени бързо там. Същевременно в Азия е налице поредната вълна от заразата.

Тя е първият китаец, който поема да ръководи агенция на световната организация. Маргарет Чан посочи, че китайският й произход ще е от полза при разговорите с Китай за справяне с опасната болест. Нейният предшественик Ли Джон Вук умря внезапно в края на миналата година в офиса си.