Ветеринарни лекари от Бургас протестираха пред Регионалната дирекция по безопасност на храните в крайморския град. Те отказват да подпишат договори за държавната профилактична програма за тази година, предаде БНР.

Новите договори за изпълнението на държавната имунопрофилактична програма, която включва изследвания за туберкулоза, бруцелоза и други заболявания по животните, трябва да бъдат подписани най-късно днес. Ветеринарните лекари, обаче, отказват да го направят.

Предлагат ни една тарифа, по която да работим, която в някои от аспектите е намалена три до четири пъти в сравнение с тарифата, по която сме работили миналата година. По тази тарифа, както и да изчислим разходите си, ние излизаме на загуба. По този начин тя ни принуждава просто ние да откажем извършването на имунопрофилактиката. Трябва да работим засега. Като свършат ветеринарите в България ще внесат от чужбина ветеринари. Те на тия цени, ако работят, да намерят някой да ми каже. Ще работим за стотинки, а иначе се ликвидира службата. Насилствено я ликвидираха от няколко години. Мирослав Найденов я ликвидира като ветеринарен лекар първи, посочват лекарите.

Всеки един от тях трябва да подпише индивидуална декларация, че отказва да сключи  договор с Агенцията по безопасност на храните. След това дейността ще се поеме от държавната институция, каза директорът  на Регионалната дирекция в Бургас д-р Петър Пачев.

Има и ветеринарни лекари в системата на агенцията. Ние не искаме, но ако те откажат категорично да изпълняват, държавната профилактична програма, която е разписана от министъра на земеделието и храните, тя трябва да се изпълнява. Сега трябва да се правят прегледи за "син език". Една руенска община е от 42 села. Двама общински лекари могат ли да извършат тези прегледи. Ние сме съгласни обстановката. Макар и да е трудно, с такъв ресурс разполага агенцията, с това ще работим, коментира Пачев.

Новата тарифа за дейността на ветеринарните лекари се обжалва пред ВАС, каза председателят на Браншовата организация в страната Трифон Цветков, който пристигна в Бургас, за да подкрепи колегите си.