С паради на военна техника, срещи с фронтоваци и празнични фойерверки Русия ще отбележи 9 май, когато се навършват 64 години от Деня на победата във Великата отечествена война.

Това съобщи РИА Новости.

Главните мероприятия, посветени на 64-та годишнина от победата, ще бъдат военният парад на Червения площад в Москва, тържествения прием на ветерани от войната в Кремъл, както и празничния концерт в правителствената сграда в столицата. В парада ще вземат участие почти 9 000 войници и офицери от частите на Московския гарнизон. Очакват се близо 5 500 гости, в т.ч. около 300 ветерани от Москва.

Няма да изменят на традицията и в Санкт Петербург, преживял 900-дневна блокада по време на Великата Отечествена война. Сутринта на 9 май ще се състои военен парад на Дворцовия площад. Изстрелът от Петропавловската крепост, който по традиция известява гражданите ежеднвено по обяд, днес ще бъде посветен на победата. Ветерани от войната ще маршируват по Невски проспект- отдавнашна петербургска традиция.

В още един град-герой Волгоград празничните мероприятия ще започнат с полагане на венци и цветя на Вечния огън на Алеята на героите. След това на Площада на падналите борци ще се състои военен парад на части от Волгоградския гарнизон. В тържествен марш по главния площад на града ще преминат 2500 военнослужещи и курсанти от Волгоградската академия на Министерството на вътрешните работи на Русия.

В град Тула тържествата по случай 64-та годишнина от Победата ще бъдат по-скромни заради финансовата криза. Венци ще бъдат положени на мемориалите в памет на жителите на града, загинали във войната. В традиционния военен парад, който ще се състои на площад "Ленин", че участва и бойна техника. Въпреки съкратените бюджетни разходи, тържествата ще завършат с празнични фойерверки.

За Нижни Новгород 64-та годишнина от Деня на победата ще се отличава от предишните. За първи път в парада на главния градски площад ще бъде включена военна техника - девет бронетранспортьора БТР-80, осем бойни машини БМ-21 "Град", шест 100-милиметрови оръдия МТ-12 и шест 121-милиметрови миномета. Ще участват и над 1000 военнослужещи и служители на органите на реда.

Във Воронеж ще бъдат разкрити "военни тайни". Жителите и гостите на града ще могат да посетят изложба на бойна техника на 20-та гвардейска армия, която ще бъде разположена на площада в града.

В уралската столица Екатеринбург ще се проведат традиционните за Деня на победата мероприятия. В парада в центъра на града ще вземат участие над 2 600 военни, част от тях облечени в униформи от времето на Великата Отечествена война. Жителите на града ще видят 96 единици бойна техника, в това число танкове Т-72, военни автомобили на пехотата и разузнаването, самоходни артилерийски установки "МСТА-С" и "Акция", реактивни системи за залпов огън "Град", ракетни установки "Точка-У". Зрителите ще видят и съвременни зенитно-ракетни комплекси "Стрела", "Оса", "С-300".

В Новосибирск за първи път от 11 години ще бъде проведен парад с военна техника. На централния площад "Ленин" ще преминат повече от 20 единици: БТР-80, системата за залпов огън "Град", "КамАЗ" с МТ-12 "Рапира", зенитно-ракетен комплекс "Оса-АКМ", "УАЗ" за специалните подразделения "Хусар". Общо в парада ще се включат над 2 000 военни и ветерани от войната.

Близо 100 единици бойна техника и над 2000 военнослужещи ще участват в парада на 9 май в Ростов на Дон, който по време на войната два пъти е окупиран от фашистките войски. Северно-кавказката железница организира в този ден ретро-тур по местата с бойна слава за ветраните от Отечествената война. В рамките на акцията "Поща на победата" ветераните от града ще получат брой от вестника "Червена звезда", излязъл на 10 май 1945г.

В Чечня на 9 май ще почетат загиналия на този ден Ахмат Кадиров, първи президент на републиката.

Ахмат Кадиров, баща на настоящия чеченски президент Рамзан Кадиров, беше убит на 9 май 2004 г. при терористичен акт на стадион "Динамо" в Грозни по време на Парада на Победата. Бомбата е била заложена под трибуната, където е седяло ръководството на републиката и военното командване. Заедно с Кадиров загина и председателят на Държавния съвет Хусейн Исаев.

Денят на Победата в Грозни ще бъде отбелязан и с празничен парад.