Правителството завишило ефекта от премахването на биокомпонента от горивата. За това алармираха от Националната асоциация на производителите на биогорива.

Те не са съгласни с аргумента на кабинета, че продуктът ще поевтинее с тази стъпка с 6 стотинки за литър. Според производителите на биогорива този ефект е силно завишен.

Изчисления на експертите в Асоциацията на производителите на биогорива сочат, че цената в смесеното с биокомпонента дизелово гориво оскъпява реално крайния продукт с половин стотинка.

Тази стъпка също така унищожава цял един сектор, коментира Димитър Минчев, член на Асоциацията на производителите на биогорива. По думите му пряко заети в сектора са 250 човека, а косвено над 1000 души.

Той посочи, че е лишено от всякаква логика решението на правителството да мине на страната на петролните компании, които внасят нефт, а да се ликвидира един бранш, който инвестира в българската икономика.

От асоциацията на производителите на биогорива предлагат да отпадне акциза на чистия биодизел и на пазара да излезе "нов продукт" - чист бидизел без акциз. Ако бъде прието това предложение, чистият биодизел ще поевтинее от 2,90 на 2,28 лева за литър. Това е точната мярка, категоричен е Димитър Минчев.

От Асоциацията на производителите на биогорива посочиха, че капацитетът на техния бизнес е да произвежда над 250 000 тона годишно. Засега обаче те работят почти без печалба, въпреки че изнасят половината от продукцията си в страни като Австрия и Румъния, където биокомпонентът е много над нашите 4%.

Аргумент в полза на новия пазарен продукт - чист биодизел без акциз е, че то е гориво, 100% произведено в България. В момента в страната се отглежда рапица върху 2 милиона декара. През 2009 година са отгледани 280 000 тона рапица, а през 2010 - 520 000 тона.

От Асоциацията на производителите на биогорива са категорични, че заради "жеста", който ще направи „Лукойл" да замрази цените на горивата в собствените й бензиностанции, държавата предвижда сериозни компенсации за компанията. Компенсацията се състои в това, че ще се премахне биокомпонента от горивата, с което ще се увеличи производството на „Лукойл" с 4%. В същото време за компенсации на бизнеса с биогорива не се говори.

От асоциацията на производителите на биогорива са изпратили протестно писмо до премиера Бойко Борисов, до Мартин Димитров, председател на икономическата комисия в НС, както и до Жозе Барозу, когото обаче те считат за председател на Европейския парламент, а не на ЕК.