Край градския съвет в Славянск са пристигнали няколко камиона „Камаз" без номера, от които са слезли голям брой военни в зелени униформи, въоръжени с автомати, снайперови винтовки и гранатомети, съобщи „Еспресо Ти Ви".

Медията съобщи още, че всички административни сгради в града се намират под пълния контрол на сепаратистите. Те превзеха летището и настояха Владимир Путин да изпрати военна помощ, каквато по всичко личи, вече се намира в района.

Припомняме, че военни камиони без номера бяха използвани и по време на руското нахлуване в Крим, непосредствено преди Москва да анексира полуострова.

От украинската служба за сигурност обявиха, че са пленили комплект от инструкции, насочени към сепаратистите, които недвусмислено доказват, че проруските бунтове са дело на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация.

Сътрудникът на областната прокуратура в Луганск Сергей Иванов съобщи, че към града организирано се извозват кашони с руски паспорти, които биват раздавани на местното население.

Според него същите действия са били предприети и в намиращия се на едва 30 км град Славянск, като там операцията по раздаването на новите лични документи вече е завършена.

По-рано днес сепаратистите в Луганск отправиха ултиматум на местната власт, в който настояват до 16 април областта да отхвърли върховенството на Киев и да мине под собствено самоуправление.

Според УНИАН около 12:50 часа местно време част от личния състав на полицията в Горловка, Донецка област, е преминала под командването на офицер от руската армия.