Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще посети Техеран на фона на удължените преговори между Иран и световните сили за ядрената програма на Ислямската република, съобщава „Франс прес".

Припомняме, преговорите, които продължават няколко години, трябваше да завършат с дълготрайно споразумение на 30 юни, но бяха удължени с няколко дни.

Сега крайният срок е 7 юли. Различни дипломатически източници потвърдиха пред световната агенция, че Юкия Амано, шеф на МААЕ, ще отпътува за Техеран по-късно днес.

Шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини ще се върне във Виена в четвъртък с френския външен министър Лоран Фабиюс, докато китайският му колега Уанг И също планира да се присъедини към този кръг от преговори за първи път, обяви френски дипломат.

Екипи от експерти работи непрестанно от седмици за изглаждане на различията и постигане на окончателно споразумение. Една от спорните точки е осигуряване на достъп на инспектори на МААЕ до ирански военни обекти, за да се установили дали в миналото или сега има програма за създаване на атомно оръжие.

Иранска медия отбелязва, че Амано, който е тясно свързан с преговорите между Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Русия, Китай и Иран, ще се срещне в четвъртък в Техеран с президента Хасан Рохани и с председателя на иранския Върховен съвет за национална сигурност Али Шамхани.

Целта на пътуването на Амано е разговори относно дейностите в миналото и да получи предложения от Иран как да се разрешат различията, отбелязва IRNA, позовавайки се на източник, близък до иранския преговарящ екип.

Друга иранска медия, ISNA, съобщава, че визитата на Амано е по молба на Иран.
След като Иран не прие агенцията да разпита ядрени учени, агенцията търси предложения от Иран и Техеран ще предложи своето решение при тази визита, допълва агенцията.

МААЕ иска между 4 и 10 инспектори да проверяват дали Иран наистина намалява ядрения капацитет. Но „шесторката" иска МААЕ да има по-големи права за инспекция, за да се отсеят подозренията, че Иран създава атомна бомба.

Междувременно днес се очаква държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранският му колега Мохамед Джавад Зариф да проведат разговори във Виена, след като се срещнаха вчера.