Парите по Оперативната програма „Региони в растеж" ще отидат за благоустройство отново при по-големите 39 града, които теглят средства още от първия програмен период. От това се опасяват по-малките общини като Белоградчик, Златоград, Троян и Берковица. Пред БНР кметът на община Троян Донка Михайлова обясни, че това ще доведе до по-голямо неравенство между отделните региони.

По думите на Михайлова, общините от четвърто ниво - вторичните градове в областите, отиват във втора приоритетна ос. Градоначалничката коментира, че за целия програмен период от 2014 г. до 2020 г. 26 или 28 общини ще получат 105 млн. евро, което по нейни изчисления е по 3,5 млн. евро на община. Това е една пренебрежимо малка сума, категорична е Донка Михайлова.

От своя страна кметицата на Берковица Димитранка Каменова коментира, че по-големите градове, които са били одобрени в първия програмен период, с новата оперативна програма ще получат и по-големи възможности. Това според нея означава не само да участват по всичките оси на програма „Региони в растеж", но и да разполагат с доста средства. Каменова все пак изрази задоволството си, че Европейската комисия е одобрила нови градове и това е шанс за по-малките населени места и градове да започват своето развитие.

По мнение на кмета на Берковица ще може да се кандидатства по другите оперативни програми като „Развитие на селските райони". От регионалния министър Лиляна Павлова кметовете са получили уверение, че ще има и национално финансиране, като то ще стартира през 2016 година.

Димитранка Каменова смята още, че се слага началото на преодоляване на различията между отделните региони.